top of page
Anchor 111

Μαθαίνοντας τεχνάσματα από έμπειρους αρχιμουσικούς

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 22.11.02

Στη Λίζα Ξανθοπούλου απονέμεται σήμερα το βραβείο του διαγωνισμού αρχιμουσικών του Μπαντ Χόμπουργκ / Βραδυνή συναυλία

 

Για την Λίζα Ξανθοπούλου η νίκη στον διαγωνισμό αρχιμουσικών του Μπαντ Χόμπουργκ ήρθε την κατάλληλη στιγμή: αρχίζοντας να διαγράφεται ανοδικά η νεαρή της καριέρα με συμβόλαια για συναυλίες στις πόλεις Κότμπους, Νυρεμβέργη, Μπάντεν-Μπάντεν, Βάιν και για διεύθυνση οπερατικών παραστάσεων στο Βίτρσμπουργκ και στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη, «άνοιξαν οι ουρανοί και ακούστηκε στη γη ένα μπράβο». Έτσι εκφράζεται η γεμάτη ταμπεραμέντο, αλλά και στοχαστική μουσικός στη συνέντευξή της με την εφημερίδα μας: ως επιβεβαίωση και ενθάρρυνση στην πορεία της, ως απόθεμα ενέργειας για την επόμενη ήττα «που θα έρθει με βεβαιότητα. Αλλά έχω απαλλαγεί πλέον από τους νεανικούς φόβους μου, περιμένω τώρα να έρθουν τα πράγματα όπως θέλουν».

 

Όλα άρχισαν στην ηλικία των έξη ετών με μαθήματα πιάνου. Σύντομα άρχισε να δοκιμάζει στο πιάνο ελληνικά τραγούδια που άκουγε, ανακαλύπτοντας το όργανο ως ‘πηγή ευχαρίστησης', ενώ σε όλη τη διάρκεια της σχολικής της ηλικίας συνόδευε ή διηύθυνε χορωδίες και διαπιστώνοντας ότι πραγμάτωνε καλύτερα τον εαυτό της και τη μουσικότητά της μέσα σε σύνολα...... Μεταξύ της διεύθυνσης στις δοκιμές και της διεύθυνσης συναυλιών η αρχιμουσικός βλέπει διαφορές. Στις δοκιμές σημασία έχει η μονοσήμαντη, παιδαγωγικά και ψυχολογικά πειστική μεταβίβαση της μουσικής οργάνωσης, στηριγμένη σε αλάθητη ακοή, αίσθηση ρυθμού, μελωδικότητα, εξισορρόπηση ήχου και σχολή του έργου. «Πρόκειται για λεπτοδουλειά με αύρα, μάτια, χέρια, δάκτυλα. Συνεννοούμαι με χειρονομίες, ολοένα λιγότερο με λόγια, μόνο τα απολύτως απαραίτητα, κι αυτά σύντομα και λιτά». Στις συναυλίες η διεύθυνση της ορχήστρας έχει να κάνει με την προσωπική ακτινοβολία. «Όμως τα σήματα τώρα πια υπενθυμίζουν ό,τι είχαμε από κοινού διδαχθεί. Απομένει η έμπνευση στην αμοιβαία ανταλλαγή με την ορχήστρα και το κοινό.».......

 

Θα διευθύνει το πρόγραμμα στη συναυλία του Μπαντ Χόμπουργκ χωρίς μπαγκέτα, «γιατί θέλω να μεταβιβάσω τον συγχρονισμό της κίνησης των ήχων στην ορχήστρα». Στον ανδροκρατούμενο χώρο, η γυναίκα αρχιμουσικός είναι ασυνήθιστη εικόνα, τόσο για τις ορχήστρες όσο και για το κοινό. «Προσωπικά δεν αισθάνομαι εξωτική, αλλά η ορχήστρα παρακολουθεί τη γυναίκα αρχιμουσικό με οξύτερη κρίση απ' όσο τον άνδρα. Η γυναίκα πρέπει να αποδείξει αν μπορεί καν να διευθύνει, ενώ ο άνδρας αν μπορεί να διευθύνει καλά» .

 

ELLEN  KOHLHAAS 

Anchor 112

Η Φιλαρμονική του Μπάντεν-Μπάντεν σε θαυμαστή αρμονία με την προσκεκλημένη αρχιμουσικό Λίζα Ξανθοπούλου και τον σολίστα Τόμο Κέλερ. 

Badisches Tagblatt, 18.11.2002

Ακόμα και στην κόλαση, κυριαρχία με ελαφρύ χέρι

 

...Τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε αναλάβει η ελληνίδα αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου, την οποία το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο καλλιτεχνών «Αυριανοί μαέστροι» ......Η συναυλία άρχισε με πέντε ελληνικούς χορούς για ορχήστρα εγχόρδων του Νίκου Σκαλκώτα. Όσοι ανέμεναν από τον συνθέτη, μαθητή του Άρνολντ Σένμπεργκερ, αποκλειστικά δωδεκάφθογγη μουσική, πρέπει να απογοητεύθηκαν. Ακούσαμε φολκλορικούς, γεμάτους αντιθέσεις χορούς με άκρως διαφοροποιημένα ηχητικά χρώματα, και ποιος θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στους χορούς, από την ελληνίδα αρχιμουσικό Λίζα Ξανθοπούλου. Με συγκρατημένη γλώσσα του σώματος έδειχνε να χορεύει μαζί με τη μουσική, αποσπώντας από τη Φιλαρμονική μια αρχέγονα μουσική ερμηνεία....Επίκεντρο της συναυλίας ήταν το επίφοβο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 53 του Άντονιν Ντβόρζακ........Στο τελικό ρόντο η ατμόσφαιρα γέμισε πάλι ‘βοημικό'  ταμπεραμέντο. Αλλά, παρά τη γενική έξαψη του μέρους, η αρχιμουσικός δεν ξέφυγε από τον εξαιρετικά λιτό, ωστόσο οργανωμένο τρόπο της...........

 

Στο φινάλε, η Φιλαρμονική υπό τη διεύθυνση της προσκεκλημένης αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου  έπαιξε τη Συμφωνία της Μεταρρύθμισης αρ. 5 σε ρε ελάσσονα του Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι......

 

Λίζα Ξανθοπούλου : σαν βράχος στο κύμα      

 

...... Μια στομφώδης συμφωνία, λίγο σαν μουσική περασμένων γενεών, της οποίας τα χαρακτηριστικά μοτίβα η αρχιμουσικός ανέδειξε ανάγλυφα. Στις πλέον συνταρακτικές στιγμές στεκόταν σαν βράχος στο κύμα μπροστά στην ορχήστρα, κατευθύνοντας τις εκρήξεις με μικρές, ακριβείς κινήσεις και ένα εύγλωττο αριστερό χέρι.........Σε ποιον απευθύνονταν στο τέλος το ενθουσιώδες χειροκρότημα και τα ‘μπράβο' των πολυάριθμων ακροατών ; στον συνθέτη, στην αρχιμουσικό, στην ορχήστρα ; Μάλλον και στους τρεις, με ευγνωμοσύνη για μια ολοκληρωμένη, πειστική, συναρπαστική ερμηνεία. 

Anchor 113

Η Λίζα Ξανθοπούλου επικράτησε - Διαγωνισμός αρχιμουσικών 2002

Blitz Tip, 29.06.2002

Μπαντ Χόμπουργκ.-  Ο διαγωνισμός αρχιμουσικών της πόλης είχε και αυτήν τη χρονιά ένα πολύ υψηλό επίπεδο. 50 υποψήφιες και υποψήφιοι, 95 τοις εκατό άνδρες, ανταγωνίστηκαν την 34χρονη ελληνίδα, που κέρδισε την κούρσα. Για πρώτη φορά στον διαγωνισμό αρχιμουσικών του Μπαντ Χόμπουργκ, με χορηγό την τράπεζα BHF, βγήκε νικήτρια γυναίκα. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η ελληνίδα Λίζα Ξανθοπούλου κατόρθωσε να αφήσει πίσω της τη φάλαγγα των ανδρών συναδέλφων της, κερδίζοντας το βραβείο των 10.000 ευρώ. Η Λίζα Ξανθοπούλου έπεισε συνδιάζοντας συγκέντρωση, ακρίβεια στις κινήσεις και μεγάλη πειστικότητα. 

bottom of page